Αρχική / Νέα - Ανακοινώσεις / ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΟΡΕΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ Toggle

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ - ΟΡΕΙΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

ΧΜ

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Αν. Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών

στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

 

Ο συμπατριώτης μας από το Αρματολικό Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, ένας σημαντικός σκηνοθέτης, δημιουργός, κινηματογραφιστής και δάσκαλος της υποκριτικής, εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο “Σκηνοθεσία”.

Ο Δημήτρης για να φτάσει ως εδώ, είχε μια μακρά και συνεχώς ανοδική πορεία, με πολλές επιτυχίες σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Έχει σκηνοθετήσει  ντοκιμαντέρ, σειρές, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες,  ενώ πολλές απ’ τις δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ένας δημιουργός που ξεκίνησε από την ορεινή περιοχή των Τζουμέρκων και έφτασε να γίνει πολυπολιτισμικός και οικουμενικός. Με υπομονή, επιμονή και συνέπεια, κέρδισε το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του, να πετύχει σ’ αυτό που επέλεξε να κάνει. Η σεμνότητα και ευγένεια που τον διακρίνει, περίτρανα  αποδείχτηκε, όταν, μετά  τις μεγάλες επιτυχίες του που σφραγίστηκαν με τις πολλές βραβεύσεις των έργων του, διατήρησε το χαμηλό προφίλ και είναι αυτό που τον κάνει αγαπητό σε όλη την ορεινή πατρίδα.

Δανείζομαι λόγια του ο Στεφ. Νταλάση, καλλιτεχνικού Διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου και Δημοτικού Κινηματογράφου Τρικάλων, μέσα απ’ τα οποία τα προαναφερόμενα στοιχεία του χαρακτήρα του, κατά ένα θαυμαστό τρόπο «περνάνε» και στα έργα του: «Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος έχει ως επίκεντρο του κινηματογραφικού του πλάνου την ανθρώπινη ύπαρξη ως οντότητα και πρόσωπο και όχι μόνο ως εικαστική μορφή…».  «… Η ευγένεια και η σεμνότητα του κινηματογραφικού του φακού, είναι το μεγαλείο των ταινιών του. Προέχει το περιεχόμενο και ακολουθεί η φόρμα. Του δίνει δύναμη και ενέργεια να συνθέτει και να δημιουργεί ταινίες αισθητικά άρτιες αλλά το σημαντικότερο είναι ότι καταγράφουν με ευαισθησία και ρεαλισμό την κοινωνική μας πραγματικότητα»

Δυο λόγια για τις σπουδές του:

Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και τηλεόρασης στο  Πανρωσικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (V.G.I.K.

Παράλληλα, από το 2000 διδάσκει το μάθημα της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο σε Δραματικές Σχολές μεταξύ των οποίων και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε. Επίσης, από το 2004 μέχρι το 2007 διετέλεσε διδάσκων καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας ενώ από το 2009 έως το 2015, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, στο Τμήμα Κινηματογράφου. Ακόμη, από το 2016 έως το 2018 εργάστηκε ως σκηνοθέτης στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση. Το 2018 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ με γνωστικό αντικείμενο “Σκηνοθεσία”.

Και μια (επιλεκτική) αναφορά στα έργα του:

2017: “Γιάννης Καστρίτσης-Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του, 52΄

2016: “Σιωπηλός μάρτυρας-ντοκιμαντέρ, 71΄

2014:  “ΗΘΟΠΟΙΟΙ:  Ημερολόγιο σπουδής, ντοκιμαντέρ, 61΄

2013: “Ο Μανάβης” – ντοκιμαντέρ, 81΄

2006: “Ο Γιος του Φύλακα”, μυθοπλασία, 81΄

2001: “Frida” ,  video dance, 8΄

1998: “Ύψωμα 33”,  μυθοπλασία, 43΄

1995: “Η Γέφυρα”, μυθοπλασία, 30΄

1997: “Ο Ηρακλής, ο Αχελώος και η Γιαγιά μου”,  ντοκιμαντέρ, 30΄

1993: “Νεαροί Ρώσοι”, ντοκιμαντέρ, 90΄

1992: “Τα Αγαπημένα του Πρόσωπα”,  μυθοπλασία 17΄