Αρχική / Νέα - Ανακοινώσεις Toggle

Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο

Χ.Μ.

Η Γενική Συνέλευση 

Πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου 2017, η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Νεραϊδιωτών με θέματα το Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό του απερχόμενοου Δ.Σ. και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Απολογισμό που παρουσίασε ο απερχόμενος Πρόεδρος Άκης Μαντέλλος, όπως και τον Οικονομικό που παρουσίασε ο Ταμίας Κώστας Αλειφτήρας.

Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν οι νέοι του χωριού μας έκαναν τη μεγάλη έκπληξη. Στην πρόσκληση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης (Χρ. Μαντέλλος, γραμματέας Βάγια Νίκου), για υποβολή υποψηφιοτήτων, 11 άτομα, στο σύνολό τους νέοι, υπέβαλαν υποψηφιότητα για το νέο Δ.Σ.

Το νέο Δ.Σ που συνήλθε στην πρώτη του συνεδρίαση συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

Πρόεδρος: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Παύλος

Αντιπρόεδρος: ΓΩΓΟΣ Κ. Δημήτρης

Γραμματέας: ΝΙΚΟΥ Βάγια

Ταμίας: ΑΛΕΙΦΤΗΡΑΣ Δ. Κώστας

Μέλη: ΜΑΝΤΕΛΛΟΥ Θ. Νάντια - ΝΤΙΝΟΣ Ι. Δημήτρης - ΣΚΙΤΖΗΣ Χάρης

Αναπληρωματικά μέλη: ΜΑΝΤΕΛΛΟΥ Αγγέλα - ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Σάκης - ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ Γ. Παναγιώτης - ΜΑΝΤΕΛΛΟΥ Χ. Ειρήνη.

Ελεγκτική Επιτροπή

Επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση η πρόταση που υποβλήθηκε στο Σώμα από μέλη, για να αποτελέσουν τη νέα Ελεγκτική Επιτροπή οι:

ΖΑΧΟΣ Λάμπρος

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ Βάγια

ΜΑΝΤΕΛΛΟΣ Χρήστος


Νέο Δ.Σ. στο Σύλλογο

Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά!

Χρ. Μαντέλλος


Και δεύτερη χιονόπτωση στο χωριό

 

Ευτυχώς που και η δεύτερη χιονόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή της τ. Δ.Κ. Νεράιδας (στις 19 Ιαν.), δε δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα στο χωριό μας, καθόσον και ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός και η πρόσβαση στα σημεία σταύλισης των ζώων δεν ήταν δυσχερής.

 
 
Κι αυτό χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες του υπεύθυνου του Δήμου Βαγγέλη Χονδρού, που αντιμετώπισε αποτελεσματικά την κατάσταση, όπως επίσης και τη βοήθεια που προσέφερε ο συμπατριώτης μας Βάιος Τεντολούρης, ο οποίος (όπως μάθαμε), βοήθησε με τα δικά του μέσα, όπου χρειάστηκε.
... "Αποδεσμευμένοι" λοιπόν απ' την απουσία σοβαρών προβλημάτων, ας στραφούμε και στα θετικά. Απ' τη μια να τονίσουμε τα καλά αποτελέσματα που έχουν οι χιονοπτώσεις γενικά, σημαντικότερο των οποίων είναι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα κι απ' την άλλη να αναδείξουμε και την ... εικαστική πλευρά του θέματος, με τις καταπλητικής ομορφιάς εικόνες που δημιούργησε το χιόνι, εικόνες-πίνακες ζωγραφικής, που θα τις ζήλευε κι ο πιο ικανός ζωγράφος. 
Ας αφήσουμε όμως την εικόνα να τα πει όλα, παραθέτοντας τις φωτογραφίες που μας έστειλε την ίδια μέρα της χιονόπτωσης, ο χωριανός μας ο Άρης ο Χήτας (τον οποίο και ευχαριστούμε).
 
 

Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά! Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά! Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά! Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά! Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά! Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά! Ειν΄ η Νεράιδα ζωγραφιά!

Στα λευκά και το χωριό μας

Χ.Μ.

 Πάνω από μισό μέτρο το χιόνι

 

Το δεύτερο κύμα χιονοπτώσεων έπληξε και τα χωριά μας. Στη Νεράιδα, όπου χιόνισε την Τρίτη το βράδυ και την Τετάρτη, ως το μεσημέρι, το ύψος του χιονιού ξεπέρασε το μισό μέτρο, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά προβλήματα. 

Ο κεντρικός δρόμος προς το χωριό είναι ανοιχτός, καθόσον ο Βαγγέλης Χονδρός και χθες αλλά και σήμερα, κινήθηκε άμεσα και προέβη στον εκχιονισμό (ακόμα και στα σημεία που οδηγούν στους χώρους σταύλισης των ζώων).

Σήμερα, Πέμπτη, 12 Γενάρη, στο χωριό επικράτησε όλη τη μέρα ηλιοφάνεια. 


Στα λευκά και το χωριό μας Στα λευκά και το χωριό μας Στα λευκά και το χωριό μας Στα λευκά και το χωριό μας

Το ημερολόγιο του Συλλόγου

Χρ. Μαντέλλος


 Με 13 πολύ ωραίες φωτογραφίες (από τοπία της Νεράιδας, από διάφορες εκδηλώσεις του Συλλόγου το καλοκαίρι στο χωριό, από φωτογραφίες παραδοσιακών αντικειμένων που εκτίθενται στο Μουσείο ειδών λαϊκής τέχνης, στο Σχολείο Νεράιδας) και ένα σύντομο κείμενο που αναφέρεται στην ιστορία του χωριού, εκδόθηκε, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεράιδας, το ημερολόγιο για το νέο έτος (2017). 

 Προμηθευτείτε το!

 
Όσοι χωριανοί, μέλη και φίλοι του Συλλόγου επιθυμούν να το προμηθευτούν, να απευθυνθούν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 

 

 


Το ημερολόγιο του Συλλόγου Το ημερολόγιο του Συλλόγου

Χριστουγεννιάτικη γιορτή 2016

Χ.Μ.


 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Στις 18 Δεκεμβρίου, μέρα Κυριακή και ώρα 12.00, ο Σύλλογός μας έχει προγραμματίσει, ενόψει των εορτών, χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν, όλα τα παιδιά των μελών του Συλλόγου και γενικότερα όλα τα παιδιά των νεραϊδιωτών.

Στη χριστουγεννιάτικη αυτή παιδική γιορτή, που θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου, Σουλιωτών & Πανταζή, Ν. Κόσμος, τα παιδιά θα απασχολήσει για μια ώρα, διασκεδαστής (κλόουν) που έχει καλέσει το Δ.Σ. του Συλλόγου.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστούν συμβολικά δώρα στα παιδιά και θα κεραστούν οι συνοδοί τους και όσοι παραβρεθούν στη γιορτή.

Απ’ το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεραϊδιωτών ΤρικάλωνΓιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Νεράιδα

Χ.Μ.

Γιορτάστηκε σήμερα (25 Μαρτίου 2016), στη Νεράιδα η επέτειος της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ο γιορτασμός ξεκίνησε το πρωί με την καθιερωμένη δοξολογία στον Άγιο Γεώργιο, χοροστατούντος του ιερέα Νεράιδας Αποστόλη Οικονόμου. Ακολούθησε στην πλατεία επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των ηρώων, από τον Εκπρόσωπο της τοπικής κοινότητας Κυριάκο Βλαχογιάννη. Συγκινητική η στιγμή απαγγελίας ποιήματος επ' ευκαιρία της επετείου, από τη μαθήτρια, της 6ης Δημοτικού, Φωτεινή Κυρ. Βλαχογιάννη, όπως και η παρουσία  15 περίπου νεραϊδιωτών, που αφήψισαν το κρύο και τη βροχή και βρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης. 

 

Γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Νεράιδα Γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Νεράιδα Γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Νεράιδα Γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Νεράιδα Γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Νεράιδα

Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών


Πραγματοποιήθηκε με πολλαπλή επιτυχία, στις 5 Μαρτίου 2016, στην ταβέρνα «ΤΑ ΛΙΘΑΡΙΤΣΙΑ» (οδός  Γούναρη 42, Άνω Ελληνικό), ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεραϊδιωτών. 

Σε ένα όμορφο και οικογενειακό περιβάλλον, η βραδιά κύλησε υπέροχα. Πλούσιο και ποιοτικό φαγητό, πολύ καλό κρασί, ποικίλο λαϊκό και δημοτικό μουσικό πρόγραμμα, με συντριπτική την παρουσία της νεολαίας, που δημιούργησε περίσσιο κέφι, αλλά και τη συμμετοχή της παλαιάς φρουράς που μας έδειξε ότι δεν έχει χάσει τη χορευτική της δεινότητα. 

Στα σημαντικά της βραδιάς ήταν και η κοπή της πίτας του Συλλόγου που έκοψε ο Πρόεδρος Παν. Κ. Μαντέλλος, πλαισιωμένος από όλα τα μέλη του Δ.Σ. 

Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοικητική ομάδα (στο σύνολό της απαρτίζεται από νέους) για την άψογη προετοιμασία και εκτέλεση της εκδήλωσης. Λαμβάνοντας κανείς υπόψη και τις λοιπές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε στον ένα σχεδόν χρόνο της θητείας της η ομάδα αυτή, φτάνει στο συμπέρασμα πως ο Σύλλογος είναι σε καλά χέρια  και πως οι δραστηριότητές του, θα συνεχιστούν με την ίδια συχνότητα.

Να σημειώσουμε τέλος πως ο χορός "καλά κράτησε" ως τις 5 το πρωί και έληξε με το παραδοσιακό "πως το τρίβουν το πιπέρι".  


Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών         Με επιτυχία ο χορός του Συλλόγου Νεραϊδιωτών

Κυκλοφόρησε "ο Γλαβάς της Νεράιδας"Κυκλοφόρησε (ήδη παραλήφθηκε απ' τους συνδρομητέας-αναγνώστες) , το περιοδικό του Συλλόγου "ο Γλαβάς της Νεραιδας". Μαζί με  το νέο (132) τεύχος, εκδόθηκε και στάλθηκε και το τεύχος 131, το οποίο για τεχνικούς λόγους, καθυστέρησε να εκδοθεί. Τα δύο τεύχη καλύπτουν όλα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο χωριό και το ΄Σύλλογο σε όλο αυτό το διαρρεύσαν 6μηνο. Ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς και το τεύχος 133 που θα καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2016.


Κυκλοφόρησε "ο Γλαβάς της Νεράιδας"

Το ημερολόγιο για το 2016 του Συλλόγου Νερϊδιωτών

X.M.

Με δεκατρείς φωτογραφίες (τοπία και εκδηλώσεις από Νεράιδα) κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του Συλλόγου για το έτος 2016. Έχει ήδη σταλεί στους συγχωριανούς στην επαρχία και διανέμεται και στην Αθήνα από τα μέλη του Δ.Σ. Όποιος συγχωριανός και φίλος του Συλλόγου και της Νεράιδας επιθυμεί να το αποκτήσει ας έλθει σε επικοινωνία με το Σύλλογο (τηλέφ. 693 2363763, Άκης Μαντέλλος, Πρόεδρος Δ.Σ.) 


Το ημερολόγιο για το 2016 του Συλλόγου Νερϊδιωτών Το ημερολόγιο για το 2016 του Συλλόγου Νερϊδιωτών

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Θ.Κ

Τη στρατιωτική του θητεία, εδώ και λίγες μέρες, υπηρετεί ο Γραμματέας του συλλόγου Χρήστος Νεραϊδιώτης, ο οποίος παρουσιαστηκε στις 9/11 στο ΚETΘ Αυλώνας, στο υγειονομικο σώμα. Στις 4/12 ορκίστηκε και πήρε την ειδικότητα οδοντιάτρου και στη συνέχεια μετατέθηκε στη ΣΜΥ Τρικάλων ως οδοντίατρος. Να του ευχηθούμε καλή θητεία και καλός πολίτης. Να σημειώσουμε ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του, καθήκοντα Γραμματέα του Συλλόγου, θα ασκεί η αναπληρώτρια-γραμματέας, Βάγια Νίκου.  


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΕΚΛΟΓΕΣ/ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

X.M.

Για τρίτη συνεχόμενη φορά, η Νεράιδα, όπως και πανελλαδικά, ανέδειξε νικητή των εκλογών το ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό άνω του 55%.

Τα αποτελέσματα στο χωριό μας είναι τα παρακάτω:

 

Ψήφισαν: 118, Έγκυρα: 117

ΣΥΡΙΖΑ                      65 

ΝΔ                              27

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ        10

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ              4

ΚΚΕ                             3

ΠΟΤΑΜΙ                       2

ΑΝΤΑΡΣΥΑ                  2

ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ   2

ΑΝΕΛ                            1

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ    1

 

Τα πλήρη αποτελέσματα σε επίπεδο Νομού, Δήμου και Δημοτικής Ενότητας Μεράιδας, έχουν ως εξής:

 

ΝΟΜΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ:

 

Ψήφισαν 82.572, έγκυρα 80.307

ΣΥΡΙΖΑ                         28.736  35,78%

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΑΡΑΤΙΑ  24.767  30,84%

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ             5.901    7,35%

ΚΚΕ                                 5.713    7,11%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                  4.556    5,67%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ                     2.448    3,05%

ΑΝΕΛ                               2.286    2,85%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ       2.191    2,73%

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ            1.459    1,82%

ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ           2.250    2,80%

 

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΗΣ

 

Ψήφισαν: 13.665, Έγκυρα: 13.251

ΣΥΡΙΖΑ                      4.420  33,36%

ΝΔ                              4.872  36,77%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                886    6,54%

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ            789    5,95%

ΚΚΕ                                748    5,64%

ΑΝΕΛ                              351    2,65%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ                    335    2,53%

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ      300    2,26%

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ           195    1,47%

ΛΟΙΠΑ ΚΟΜΜΑΤΑ          375    2,83%

 

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΕΡΑΪΔΑΣ

 

Ψήφισαν: 666, Έγκυρα: 654

ΣΥΡΙΖΑ                245   37,46%

ΝΔ                        220  33,64%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ         37    5,66%

ΚΚΕ                        35    5,35%

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ     34    5,20%

ΑΝΕΛ                      34   5,20%

ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ    18    2,75%

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ              9   1,38%

ΛΟΙΠΑ                     22   3,36%  


ΕΚΛΟΓΕΣ/ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

X.M.

Ο Χ Ι  και στη  Νεράιδα
 
 
Συντριπτικό ήταν το Όχι και στο χωριό μας, όπου επί 108 ψηφισάντων (υπήρξαν 102 έγκυρα και 6 άκυρα) είχαμε:
 
 ΟΧΙ:64   
 
NAI:38       
      
 

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Λ.Ο. "ΗΛΙΔΑ"

X.M.

 Μια παραδοσιακή βραδιά
 
 
Ο Λαογραφικός Όμιλος (Λ.Ο.) "ΗΛΙΔΑ", εδώ και πολλά χρόνια προσπαθεί (και τα καταφέρνει) να κρατάει ψηλά τη σημαία της μουσικοχορευτικής παράδοσης του τόπου μας, έχοντας στις τάξεις του  χορευτές κάθε ηλικίας. Ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα την Ηλιούπολη. Σκοπός του είναι η εκμάθηση παραδοσιακών και λαϊκών χορών από όλη την Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Νησιά Αιγαίου και Ιονίου, Πόντο, Κρήτη) και τη Μικρά Ασία, με στόχο τη διατήρηση και συνέχιση της Πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Κεντρικό πρόσωπο που πρωτοστατεί χρόνια  τώρα στα χορευτικά τμήματα και "βγάζει" συνεχώς νέους χορευτές, είναι ο χοροδιδάσκαλος, συμπατριώτης μας απ' το Παχτούρι Κώστας Βασιλάρας.
          Στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015, ο Λ.Ο. με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων του (περί τους 250 χορευτές), παρουσίασε, στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο του Άλσους Ηλιούπολης, ένα τρίωρο χορευτικό πρόγραμμα, με παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Ρούμελη-Μοριάς-Σαρακατσάνικα-Σέρρες-Νάξος-Μυτιλήνη-Μικρά Ασία-Δυτική και Ανατολική Θράκη-Αιγαίο). Η φετινή μουσικοχορευτική παραδοσιακή εκδήλωση είχε ως κεντρικό θέμα τον παραδοσιακό γάμο.
          Στους χορούς που παρουσιάστηκαν απ' τα χορευτικά συγκροτήματα, συνόδευσαν οι μουσικοί, Γιώργος Κωτσίνης (Κλαρίνο), Μανώλης Κόττορος (Βιολί,τραγούδι), Θωμάς Κωνσταντίνου (Λαούτο), Λάζαρος Ακριβόπουλος (Κρουστά), Δανάκης Χρήστος (Γκάιντα Θράκης), Γιάννης Κατσής (Τραγούδι). Ειδικά τους χορούς της Νάξου συνόδευσαν ο Νίκος Ευβοιώτης (Βιολί), ο Πέτρος Δήμας (Λαούτο) και η Μαρία Σκουλά (Τραγούδι).
          Παραβρέθηκαν o δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Βασίλης Βαλασσόπουλος με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του Δήμου της Ηλιούπολης. Μεταξύ των θεατών που παρακολούθησαν, με αμείωτο ενδιαφέρον ως το τέλος την εκδήλωση, ήταν και πάρα πολλοί συμπατριώτες μας από όλα τα χωριά της ορεινής μας πατρίδας.
 
 

Λ.Ο. "ΗΛΙΔΑ" Λ.Ο. "ΗΛΙΔΑ" Λ.Ο. "ΗΛΙΔΑ" Λ.Ο. "ΗΛΙΔΑ"

Χαρτογράφηση μονοπατιών


Πρωτοβουλία των "ΟΡΕΙΝΩΝ"
 
Τα μονοπάτια ήταν για αιώνες, μέχρι πρόσφατα οι σημαντικότεροι άξονες επικοινωνίας των ανθρώπων. Όπως ακριβώς οι σημερινοί δρόμοι. Παρόλο που σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πεζοπορία και αναψυχή. Αποτελούν άλλωστε σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

 Για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Θεοδωριανιτών Άρτας  ¨ΟΙ ΟΡΕΙΝΟΙ",  πήραν  την πρωτοβουλία να καταγράψουν τα μονοπάτια της περιοχής τους (Θεοδώριανα) και να τα χαρτογραφήσουν.  Σκοπός, όπως λένε,  η δημιουργία ενός χάρτη με τα κυριότερα μονοπάτια, που θα δημοσιευτεί στο internet και θα είναι διαθέσιμα ακόμα και ηλεκτρονικά, σε όποιον θα θέλει να τα περπατήσει.

Η προσπάθεια είναι εθελοντική και αφιλοκερδής. Μπορεί να αποτελέσει και κίνητρο για όσους θέλουν να επισκεφτούν και να περπατήσουν την περιοχή μας.

 Η καταγραφή θα γίνει τον ερχόμενο Αύγουστο με GPS. Καλούμε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Και η απλή συνοδεία στο περπάτημα είναι αρκετή. Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τον Αύγουστο και ανάλογα με την «προθυμία» των εθελοντών.

Πολλά από τα μονοπάτια έχουν καταστραφεί από τη διάνοιξη των δρόμων. Όσα έχουν απομείνει όμως οδηγούν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους και αξίζει να τα διατηρήσουμε. Και θα διατηρηθούν αν τα περπατάμε.

Αναφέρoυμε ενδεικτικά μερικά από αυτά:

Άφκος – Προφήτης Ηλίας - Νεράϊδα

Θεοδώριανα – Αγία Παρασκευή – Λάκκες – Προφ. Ηλίας Νεράιδας – Άφκος

Θεοδώριανα – Προφήτης Ηλίας Θεοδωριάνων – Κωστηλάτα – Καταφίδι

Θεοδώριανα – Σούδα – Άσπρη Γκούρα- Προφήτης Ηλίας Θεοδωριάνων

Θεοδώριανα - Δάσος Σιαμαντά- Πηγή Κρανιές- Αϊδίνια

Κουρτς – Φτέρη – Ξέρακας

Θεοδώριανα – Ρέμα Μαρκς

Θεοδώριανα- Κάτω Κωστηλάτα- Βρυζοκάλαμο-Νένα- Ροϊστρα- Πορτί

Θεοδώριανα – Κριάκουρας (τουλάχιστον 2 διαδρομές)

Πολύ ωραία πρωτοβουλία, καλό θα ήταν να το σκεφτούν  και τα Δ.Σ και άλλων συλλόγων και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μια καταγραφή των μονοπατιών που αφορούν τη δική τους περιοχή, σε συνεργασία ίσως και με το Φορέα Διαχείρισης Πάρκου Τζουμέρκων .


Χαρτογράφηση μονοπατιών

Εντυπωσιακή εφεύρεση


Αυτόματη συλλογή του μελιού 

Μια εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα είδηση βρήκαμε στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την περίπτωση δύο των Αυστραλών μελισσοκόμων  (πατέρα και γιου Anderson) οι οποίοι ανακάλυψαν μια συσκευή που επιτρέπει την αυτόματη εξαγωγή του μελιού από τις κυψέλες χωρίς να ενοχληθούν οι μέλισσες.Η πανέξυπνη αυτή συσκευή παρέχει στις μέλισσες ένα μερικώς ολοκληρωμένο τοίχο με κυψέλες κηρήθρας, που στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν δημιουργώντας το δικό τους κερί. Αφού οι μέλισσες συμπληρώσουν τις κυψέλες αυτές με μέλι και τις καλύψουν με κερί, τότε ο μελισσοκόμος μπορεί ν' ανοίξει το άλλο άκρο, πράγμα που επιτρέπει τη ροή του μελιού προς τα έξω από ένα σωλήνα, χωρίς καν να ενοχληθούν οι μέλισσες.
Οι μέλισσες απλά θα ανοίξουν εκ νέου τις κυψέλες και θα τις γεμίσουν ξανά!

 

Πηγή: perierga.gr

 


Εντυπωσιακή εφεύρεση Εντυπωσιακή εφεύρεση