Αρχική / Νέα - Ανακοινώσεις Toggle

ΣτΕ: Για 8η φορά STOP στην εκτροπή του Αχελώου

Χ.Μ.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με νέα απόφασή της, σταμάτησε τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου, καθώς "παραβιάζουν την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης".

Όπως αναφέρεται στη νέα απόφαση (26/2014), «το επίδικο έργο, κατά τα προκύπτοντα από τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και τους κανόνες της κοινής πείρας συναγόμενους με βάση τα στοιχεία αυτά, συνεπάγεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000, δηλαδή σε ευαίσθητη από περιβαλλοντική άποψη περιοχή, υπαγόμενη σε νομικό καθεστώς ιδιαίτερης προστασίας. Η επιβαλλόμενη δε από την αρχή της βιώσιμης

ανάπτυξης αποτροπή ή μετριασμός και επανόρθωση της βλάβης αυτής, προϋποθέτει την τήρηση των κανόνων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, πλείστοι από τους οποίους έχουν παραβιαστεί στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα εκτίθενται σε προηγούμενες σκέψεις. Με τα δεδομένα αυτά, το επίδικο έργο εκτροπής ποσότητας 600 εκατομμυρίων κ.μ. ύδατος ετησίως των υδάτων του Αχελώου, όπως έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί με την προσβαλλόμενη απόφαση, αντίκειται προδήλως στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Υπενθυμίζεται ότι η εκτροπή του Αχελώου απασχολεί το ΣτΕ από το 1991, ενώ η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει απασχοληθεί κατ' επανάληψη με το ζήτημα αυτό και ειδικά κατά τα έτη 1994, 2000, 2005, 2006, 2009, 2010 και 2011 οπότε και εκδόθηκαν ισάριθμες ακυρωτικές αποφάσεις.

Αναφορά στη νέα ακυρωτική απόφασης του ΣτΕ έκανε και η ΜκΟ "Αχελώου Ρους", με σχετική ανακοίνωσή της που μας κοινοποίησε. Η Αχελώου Ρους, που εξαρχής τάχθηκε αναφανδόν ενάντια στα έργα εκτροπής του Αχελώου, επισημαίνει το πόσο σημαντική είναι η απόφαση 26/2014, καθόσον είναι μια απόφαση τομή, η οποία σίγουρα θα παίξει ρόλο και σε αποφάσεις που αφορούν και σε άλλα μεγάλα έργα.Ανέλαβε ο νέος αγροτικός γιατρός


Μετά από 7 περίπου μήνες από τη λήξη και την αποχώρηση του προηγούμενου αγροτικού γιατρού Νεράιδας, προσλήφθηκε με απόφαση του Γ.Γ. του Υπ. Υγείας, στο ΠΙ Νεράιδας, ο κ. Τζωρτζιώτης Απόστολος. 'Ηδη ο γιατρός ανέλαβε υπηρεσία και η θητεία του θα είναι ενός έτους, δηλ. μέχρι τις 20/5/2014, με την υποχρέωση της εκπλήρωσης του καθήκοντος ιατρικής μέριμνας και επιμέλειας στα χωριά της Δ.Ε. Νεράιδας (εκτός Αρματολικού).
Καλωσορίζουμε το γιατρό στο χωριό μας και του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη δύσκολη αποστολή του.
Γιατρέ, καλή θητεία!Ο "Κόκκινος"Ένα σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο μας χάρισε ο Ηλίας Κουτσογιάννης μέσα απ' τις ηλεκτρονικές σελίδες του Αετού Ασπροποτάμου. Τα κόκκινα νερά του ρέματος του "Κόκκινου" εισέβαλαν στα  πεντακάθαρα γαλάζια νερά του Ασπροπόταμου, ακριβώς στην εκβολή του πρώτου στον δεύτερο, δημιουργώντας την παραπάνω εικόνα.Αναστάσεως Νεράιδα

Χ.Μ.


Με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες κύλησαν οι μέρες της Λαμπρής στο  χωριό, όπου σημειώθηκε μεγάλη προσέλευση χωριανών, ο αριθμός των οποίων ξεπέρασε τους διακόσιους, τη Μ. Παρασκευή την ώρα της περιφοράς του Επιταφίου.
Πολύ όμορφη και κατανυκτική η ατμόσφαιρα το βράδυ της Μ. Παρασκευής στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, όπου ομάδες χωριανών έψαλαν συντονισμένα και μελωδικά και τις τρεις στάσεις των Εγκωμίων.
Φαντασμαγορική η εικόνα στην πλατεία, την ώρα της Αναστάσεως, όπου το φως των λαμπάδων "απάλυνε" το βαθύ σκοτάδι και ο χαρμόσυνος ήχος της καμπάνας που σήμανε την Ανάσταση,  διέσχισε της νύχτας τη σιγαλιά.Το "Χριστός Ανέστη" του παπα-Ποστόλη δόνησε την πλατεία και τις ψυχές όλων και σε λίγο μετατράπηκε σε μια ευχή και έναν εναγκαλισμό.
Αλήθεια γιατί αυτές οι στιγμές να μην ήταν καθημερινό φαινόμενο ανάμεσα στους ανθρώπους...


Αναστάσεως Νεράιδα

Βραβεία Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Χ.Μ.

Άλλο ένα βραβείο για το Δημ. Κουτσιαμπασιάκο

 "Ο μανάβης", ο "εκλεκτός" του κοινού

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ για ελληνική παραγωγή που αφορά σε ταινίες άνω των 45'λεπτών, κέρδισε η ταινία-ντοκιμαντέρ του συμπατριώτη μας Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα με την τελετή απονομής των βραβείων και την προβολή της βραβευμένης ταινίας.Το ντοκιμαντέρ, εκτός του βραβείου, απέσπασε και πολλές θετικές κριτικές από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Μία απ' αυτές το χαρακτήρισε σαν ένα από τα καλύτερα και πιο αφοπλιστικά ντοκιμαντέρ της πρόσφατης ελληνικής παραγωγής.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί το εποχούμενο μανάβικο του  Νίκου Αναστασίου που  με τη γυναίκα του Σοφία, για περίπου 30 χρόνια, μια φορά την εβδομάδα, ανελλιπώς, και με δύσκολες καιρικές συνθήκες επισκέπτονται με το όχημα τους τα ορεινά και δύσβατα χωριά προμηθεύοντας τους λιγοστούς κατοίκους με τα απαραίτητα φρούτα και λαχανικά. Η εβδομαδιαία αυτή επίσκεψη του μανάβη είναι πολύ σημαντική, αφού το μανάβικο, σε πολλές περιπτώσεις "καλύπτει" κι άλλες ανάγκες τους, φέρνοντάς τους από την πόλη κι άλλα βασικά πράγματα, ακόμα και τα φάρμακά τους.

Ο συμπατριώτης μας σκηνοθέτης βραβεύεται για πολλοστή φορά. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά απ' τα πιο σημαντικά βραβεία που κατά καιρούς απέσπασε:

Η μεγάλου μήκους ταινία "Ο γιος του Φύλακα":

Βραβείο καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και 2ο Βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας, Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας 2006, Βραβείο κοινού καλύτερης ελληνικής ταινίας 2006 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Ταινίες μικρού μήκους:

FRIDA: Βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητων Δημιουργών Θεσσαλονίκης 2003.

ΥΨΩΜΑ: Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας 1998, καλύτερη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας στο Φεστιβάλ Δράμας.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, Ο ΑΧΕΛΩΟΣ ΚΑΙ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ: Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Ταινιών Αρχαίας Ολυμπίας, 1ο Βραβείο ταινίας μικρού μήκους Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας 1997, Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ Δράμας,

Η ΓΕΦΥΡΑ:1ο Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας 1995 κι άλλα βραβεία στις πολλές συμμετοχές του σε ανάλογες εκδηλώσεις.

--------------------------

* Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος εργάζεται στην Ελλάδα, ως σκηνοθέτης ενώ παράλληλα διδάσκει υποκριτική στον κινηματογράφο σε διάφορες δραματικές σχολές. Ταινίες του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2004 έως το 2007 διετέλεσε διδάσκων καθηγητής (407/1980), στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Από το 2009 είναι διδάσκων καθηγητής (407/1980), στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΠάρκο Τζουμέρκων - Έκθεση φωτογραφίας

Χ.Μ.Πάρκο Τζουμέρκων - Έκθεση φωτογραφίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΟ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ, 1η ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΕΤΗ ΑΙΘΟΥΣΑ, ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ "ΒΛΕΠΟΥΝ" ΠΙΣΤΑ

ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ ΚΑΛΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΛΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Η ΩΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΗΣ ΕΥΝΟΕΙ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΒΡΕΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

ΔΗΛΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ : 

6974 770477   (Χρήστος Μαντέλλος)  
6977 977909 (Θωμάς Μαντέλλος)
6970 801170   (Βάγια Καρακώστα)    
6976762562 (Κώστας Αλειφτήρας)
6932363763    (Άκης Μαντέλλος)      
6980004828 (Θανάσης Καρακώστας)
6976481119    (Χρήστος Νεραϊδιώτης)
 
Διεύθυνση: Ελλησπόντου 41, ΒΥΡΩΝΑΣ, τηλ 6982509688, 6943699555

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ