Αρχική / Νέα - Ανακοινώσεις Toggle

Ο χορός του Συλλόγου


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΡΑΪΔΙΩΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Σουλιωτών και Πανταζή 21-23, Αθηνα 117 44

                       

Αθήνα, 17-02-2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
 
Σας προσκαλούμε στο χορό του Συλλόγου που θα γίνει την Κυριακή,  1η ΜΑΡΤΗ, στο κέντρο διασκέδασης "ΚΕΦΙ live(Ελλησπόντου 41, πλ. Υμηττού, Βύρωνας, τηλ. 6943 699555 - 6928 509688). Έναρξη προσέλευσης 12.30 το μεσημέρι.
Σε μια θαυμάσια αίθουσα και μέσα σε οικογενειακό περιβάλλον, ελάτε να φάμε, να τα πούμε και να γλεντήσουμε για όσο χρόνο κάνουμε κέφι και επιθυμούμε, με λαϊκή και δημοτική μουσική που θα εναλλάσσονται.
Πιστεύουμε πως η μέρα και η ώρα ευνοεί τον καθένα μας να δώσει το παρόν και να συντελέσει κι αυτός απ' τη μεριά του στην επιτυχία της εκδήλωσης του Συλλόγου. Η τιμή συμμετοχής είναι 20 € (περιλαμβάνει πλήρες μενού, απεριόριστο κρασί και αναψυκτικά, φρούτα).
            Δηλώστε συμμετοχή απευθυνόμενοι στα μέλη του Διοικ Συμβουλίου στα παρακάτω τηλέφωνα:
 
6974 770477   (Χρήστος Μαντέλλος)  
6977 977909 (Θωμάς Μαντέλλος)
6970 801170   (Βάγια Καρακώστα)    
6976762562 (Κώστας Αλειφτήρας)
6932363763    (Άκης Μαντέλλος)      
6980004828 (Θανάσης Καρακώστας)
6976481119    (Χρήστος Νεραϊδιώτης)
  

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 

 Αναθεώρηση Καλλικράτη;

Χ.Μ.

Στις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό για τους Δήμους, έτσι ώστε αυτοί να γίνουν πιο λειτουργικοί. Θεωρείται δεδομένο ότι θα «σπάσουν» στα  δυο (... τουλάχιστον) οι αχανείς Δήμοι Πύλης και Καλαμπάκας, με τη δημιουργία δυο νέων ορεινών Δήμων (στα πρότυπα του παλιού Δήμου Αιθήκων και των χωριών του Ασπροποτάμου). Αξίζει να σημειωθεί ότι τη θέση αυτή την υποστήριζαν και οι βουλευτές της Ν.Δ. στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά δεν άνοιξε ποτέ το θέμα.Τα παραπάνω αναφέρονται σε σχετικό ρεπορτάζ του  trikalavoice.gr.

Πάντως εμείς να σημειώσουμε πως οι πληροφορίες αυτές έχουν βάση, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, στις προγραμματικές δηλώσεις, επισήμανε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, προαναγγέλλοντας ριζική αναθεώρηση του «Καλλικράτη», σε σχέση με τη διάρθρωση και τις αρμοδιότητες, ενώ τόνισε παράλληλα ότι θα ξεκινήσει άμεσα η σχετική διαβούλευση.   


Αναθεώρηση Καλλικράτη;

... Και εγένετο φως

Χ.Μ.


Τέλος στην ταλαιπωρία και την αγωνία των κατοίκων της Νεραΐδας έβαλε σήμερα (9/2/15), συνεργείο της ΔΕΗ, που μετέβη για τρίτη φορά στο χωριό και αποκατέστησε τη βλάβη που είχε προκληθεί εξαιτίας των  πρόσφατων ακραίων καιρικών φαινομένων. Όπως αναφέραμε χθες,  οι πρόσφατοι  ισχυροί άνεμοι και βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στα χωριά της περιοχής μας, είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή ρεύματος για μια βδομάδα σχεδόν στο χωριό μας . Έτσι σαν να μην έφτανε το έντονο κρύο, ο αέρα κι η βροχή, οι χειμωνιάτες είχαν να αντιμετωπίσουν και το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης ρεύματος με όλα τα παρεπόμενα που φέρνει μια τέτοια έλλειψη. 
Τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο, το Δήμαρχο Πύλης, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων επισκέφτηκε ο εκπρόσωπος της Τ.Κ. Νεράιδας Κυρ. Βλαχογιάννης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους οι πρόσφατες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
 

 Μαζί με το φως επανήλθαν και τα χιόνια

 Χιονίζει από το μεσημέρι της Δευτέρας στα χωριά μας. Ήδη όπως πληροφορηθήκαμε απόψε (βράδυ Δευτέρας 9/2/15), το χιόνι έφτασε στους 15 πόντους. Ο δρόμος ως το απόγευμα, με τη συμβολή του ακούραστου Βαγγέλη Χονδρού, παρέμεινε ανοιχτός. Να σημειωθεί ότι στη Νεράιδα, εκτός της διακοπής ρεύματος και της ζημιάς που προκλήθηκε εκ νέου στο οδόστρωμα στον κεντρικό δρόμο πριν την είσοδο στο χωριό (πάνω από οικία Δημ. Μαντέλλου), είχαμε κι άλλες  απώλειες, όπως αποκοπή σε 2-3 σημεία του οδοστρώματος στο δρόμο Αγ. Κυριακής-Νεράιδας, ζημιές σε χαγιάτια με απώλειες ζώων, απόσπαση στέγης παλαιών κατοικιών, λόγω των ισχυρών ανέμων κ.α. 


... Και εγένετο φως ... Και εγένετο φως ... Και εγένετο φως ... Και εγένετο φως

Για 5η μέρα χωρίς ρεύμα


Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι χειμωνιάτες της Νεράιδας, καθώς για 5η συνεχόμενη μέρα συνεχίζεται η διακοπή ρεύματος. Το ρεύμα είχε διακοπεί τη Δευτέρα όταν έπεσαν 4 κολώνες της ΔΕΗ, οι οποίες, εξαιτίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων (αέρας, βροχή) που συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, δεν στάθηκε δυνατό να επαναστηθούν άμεσα. Αυτό όμως δεν έγινε ούτε και τις δύο τελευταίες μέρες που κόπασαν αέρας και βροχή. 

Υποχώρησε ξανά το οδόστρωμα στον κεντρικό δρόμο,  πριν την είσοδο στο χωριό, που είχε επισκευασθεί πριν τις δημοτικές εκλογές και θέλει μεγάλη προσοχή, προς αποφυγή ατυχήματος. Οφείλεται άραγε σε κακοτεχνία ή το κονδύλι που δόθηκε προεκλογικά δεν ήταν ικανό για σύνταξη σωστής μελέτης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος; Ισχυρές βροχοπτώσεις και στα χωριά μας

Χ.Μ.


Σημαντικές ζημιές υπέστησαν τα χωριά μας, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή μας τις τελευταίες μέρες. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις, πλημμύρες  και ρήγματα στην άσφαλτο, με αποτέλεσμα να κλείσει ο δρόμος σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου (πτώσεις δέντρων στο οδόστρωμα στη Γκρόπα, υπερκαλύφθηκε η σήραγγα εκτροπής και το ποτάμι ενώθηκε με τη λίμνη προ του φράγματος, κατολίσθηση στην έξοδο της σήραγγας Μεσοχώρας προς το φράγμα, πλημμύρισε ο δρόμος στη στροφή προς Λαφίνα, πτώσεις λίθων και χωμάτων στο οδόστρωμα κάτω απ' την Αγ. Κυριακή). Ο συμπατριώτης μας Βαγγέλης Χονδρός, κατέβαλε και καταβάλλει καθημερινά, υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καθαρίσει το δρόμο απ' τα φερτά υλικά και να αποκαταστήσει τη διακοπείσα κυκλοφορία προς τα αποκλεισμένα χωριά.  

 * Οι φωτογραφίες προέρχονται από το kaprotrikalon.blogspot.com , όπου μπορείτε να δείτε κι άλλες εικόνες των ζημιών συνεπεία των έντονων βροχοπτώσεων.

 


Ισχυρές βροχοπτώσεις και στα χωριά μας Ισχυρές βροχοπτώσεις και στα χωριά μας

Δεν άντεξε το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας

X.M.


Δεν άντεξε και κατέρρευσε, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν όλη την περιοχή των Τζουμέρκων, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, που ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο  ωραιότερο στην Ευρώπη.  Είχε συνολικό μήκος 61 μ. και ύψος 19.70 μ., με το άνοιγμα του τόξου, να φτάνει τα 39μ.  Είχε σχεδιαστεί και χτιστεί από τον ηπειρώτη μάστορα της πέτρας Κωνσταντίνο Μπέκα, σε χρόνο ρεκόρ  (Ιούλιο - Σεπτέμβριο του 1866). 

Γεφύρι με ιστορικό φορτίο, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο και αποτέλεσε σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων (ΕΔΕΣ,  ΕΛΑΣ, ΕΚΚΑ), καθώς, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυροφύλλου για την κοινή δράση κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.

 


Δεν άντεξε το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας Δεν άντεξε το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας

Ανακατασκευή της ιστοσελίδας του Συλλόγου

Ο διαχειριστής Χ.Μ.

Αγαπητοί χωριανοί και φίλοι του Συλλόγου,

Σίγουρα αναρωτηθήκατε τι συνέβη και "χάθηκε" η ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεραϊδιωτών Τρικάλων, εδώ και κάμποσο καιρό, από το διαδίκτυο. Ο λόγος της απουσίας αυτής είναι η ηλεκτρονική επίθεση που δέχθηκε η ιστοσελίδα μας και δεν ήταν εφικτό να λειτουργήσει. Όπως μας πληροφόρησε η Εταιρία φιλοξενίας της ιστοσελίδας μας, αλλά και άλλες εταιρείες σχετικές με το αντικείμενο του διαδικτύου, για να επαναλειτουργήσει η ιστοσελίδα και να είναι ασφαλής στο μέλλον, πρέπει να στηθεί εξαρχής και να βασίζεται σε ποιο εξελιγμένο τεχνολογικά λογισμικό.
          Θεωρούμε ότι στην εποχή της τεχνολογίας και της πληροφορικής, η ιστοσελίδα  ενός Συλλόγου είναι λίαν απαραίτητη, καθόσον μπορεί να προσφέρει πολλές υπηρεσίες και να δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα σ' αυτόν, αναφορικά με την προαγωγή και διάδοση του πολιτιστικού του λόγου και έργου. Έτσι αποφασίσαμε την επαναδημιουργία της ιστοσελίδας σε νέα βάση  και με νέο λογισμικό, διαδικασία που απαίτησε κάμποσο χρόνο για να ολοκληρωθεί.
            Από σήμερα λοιπόν "ανεβαίνει"  στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα του Συλλόγου και του χωριού μας, σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή, με την προσδοκία  να γίνει πιο ζωντανή, πιο άμεση, πιο ενημερωτική, πιο ουσιαστική, πιο δημοκρατική, με σκοπό να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την προβολή του έργου του και έναν κόμβο άμεσης ενημέρωσης και αμφίδρομης επικοινωνίας των μελών και των φίλων του χωριού μας και του συλλόγου.
            Η προσπάθεια αυτή βεβαία, θέλει και τη δική σας βοήθεια. Μπορείτε να γράφετε και να στέλνετε άρθρα, βίντεο, παλιές φωτογραφίες αλλά και φωτογραφικό υλικό από διάφορες εκδηλώσεις είτε από το χωριό είτε από τα μέρη που ζει και κινείται νεραϊδιώτικο στοιχείο, ή ακόμα και τοπία από το χωριό στις κατά καιρούς επισκέψεις σας σ' αυτό,  ή ό, τι άλλο χρήσιμο,  για ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Συλλόγου. 
            Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας ή στείλτε φωτογραφίες και κείμενα σε μία από τις ηλεκτρονικές διεύθυνσεις του Συλλόγου e.neraida@gmail.com ή xmant@otenet,gr ή info@neraidatzoymerkon.gr


Εκλογές 2015

Χ.Μ.


 
Τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών
της 25ης Ιανουαρίουυ 2015

                                                                

 
Επικράτεια
 
ΣΥΡΙΖΑ:     
14936,34
Ν.Δ.           7627,81
Χ.Α.176,28
ΠΟΤΑΜΙ:    176,05
ΚΚΕ:          155,47
ΑΝΕΛ.:       134,75
ΠΑΣΟΚ:     134,68

Νεράιδα: ΣΥΡΙΖΑ και αποχή οι νικητές

Μεγάλη ήταν η αποχή (πάνω από 60%) στις Εκλογές του Ιανουαρίου στη Νεράιδα. Επί 291 εγγεγραμμένων ψήφισαν μόλις 105, εκ των οποίων τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα.

 
ΣΥΡΙΖΑ:   64
Ν.Δ:  14
Χ.Α.:7
ΠΟΤΑΜΙ:    5
ΠΑΣΟΚ:3
ΚΚΕ:   3
ΑΝΕΛ:2
ΑΝΤΑΡΣΥΑ:2
ΤΕΛΕΙΑ:1
ΚΙΔΗΣΟ: 1

 

Τα αποτελέσματα στο Νομό Τρικάλων

Εγγεγραμμένοι: 151.321   Ψήψισαν: 92.446   Έγκυρα: 90.238   Άκυρα: 1.710   Λευκά: 498

 
ΚΟΜΜΑΨΗΦΟΙΠΟΣΟΣΤΟ%
Ν.Δ.:               29.41932,60
ΣΥΡΙΖΑ:      32.63136,16
ΚΚΕ:              6.1126,77
Χ.Α.            4.1864,64
ΠΑ.ΣΟ.Κ:    3.6654,06
ΠΟΤΑΜΙ:    3.6604,06
ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ: 3.1663,51
ΑΝΕΛ:       2.7333,03
ΤΕΛΕΙΑ:    1.5281,69
ΕΝ. ΚΕΝΤΡ:   9821,09
ΔΗΜΑΡ:        6370,71
ΛΑ.Ο.Σ:         5960,66
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 5600,62
ΕΔΕΜ:           1540,17
ΚΚΕ μ-λ,      1480,16
ΟΡΓ. ΚΟΜΜ.  610,07
 

* Εκλέχτηκαν Βουλευτές Τρικάλων από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Σάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Παναγιώτα ΔΡΙΤΣΕΛΗ, Χρήστος ΣΙΜΟΡΕΛΗΣ και από τη Ν.Δ. ο Κώστας ΣΚΡΕΚΑΣ

  Τα αποτελέσματα στη Δημοτική Ενότητα Νεράιδας

Εγγεγραμμένοι: 1662   Ψήφισαν: 608   Έγκυρα: 592   Άκυρα: 15  Λευκά: 1  

Ν.Δ.: 214   ΣΥΡΙΖΑ: 214   Χ.Α: 40   ΚΚΕ: 33   ΑΝ. ΕΛ.: 30   ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: 18   ΠΑ.ΣΟ.Κ.: 12   ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ: 11 ΤΕΛΕΙΑ: 5   ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 5   ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α: 4   ΛΑ.Ο.Σ: 3   ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΑΡ :2   Ε.Δ.Ε.Μ: 1

Αναλυτικά ανά τμήμα:

 ΚΟΡΥΦΗ:

Εγγεγραμμένοι: 259   Ψήφισαν: 109  Άκυρα: 1   Λευκά: 1  Έγκυρα: 107

ΣΥΡΙΖΑ: 46   Ν.Δ.: 22   ΚΚΕ: 10   ΑΝ.ΕΛ.: 10   ΠΑΣΟΚ: 6   ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 6   ΤΕΛΕΙΑ: 2   ΛΑΟΣ: 3   ΕΔΕΜ: 1 ΠΟΤΑΜΙ: 1

ΑΕΤΟΣ:

Εγγεγραμμένοι: 148   Ψήφισαν: 49   Έγκυρα: 49

Ν.Δ.: 19  ΣΥΡΙΖΑ:14 ΚΚΕ:5  ΠΑΣΟΚ:3  Χ.Α.:2  ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 2  ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1   ΠΟΤΑΜΙ: 1   ΑΝΕΛ: 1   ΠΡΑΣ-ΔΗΜΑΡ: 1

ΠΑΧΤΟΥΡΙ:

Εγγεγραμμένοι: 251   Ψήφισαν: 60   Έγκυρα: 60

ΝΔ: 21  ΣΥΡΙΖΑ: 25 Χ.Α.: 4  ΠΟΤΑΜΙ: 4  ΑΝΕΛ:3  ΤΕΛΕΙΑ: 1  ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ: 1   ΠΡΑΣ-ΔΗΜΑΡ: 1

ΑΡΜΑΤΟΛΙΚΟ:

Εγγεγραμμένοι: 565   Ψήφισαν: 260   Άκυρα: 9  Έγκυρα: 251

ΝΔ: 134   ΣΥΡΙΖΑ: 54   Χ.Α.: 20   ΚΚΕ:15   ΑΝΕΛ: 11   ΠΟΤΑΜΙ: 6   ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ: 5   ΛΑ.ΟΣ: 3   ΕΝ. ΚΕΝΤΡ: 2   ΤΕΛΕΙΑ: 1

ΛΑΦΙΝΑ:

Εγγεγραμμένοι: 148   Ψήφισαν: 25   Άκυρα: 2   Έγκυρα: 23

ΝΔ: 4   ΣΥΡΙΖΑ: 11   ΑΝΕΛ: 3   ΚΙΔΗΣΟ: 2   ΠΟΤΑΜΙ: 1   ΕΝ. ΚΕΝΤΡ: 1   Χ.Α.: 1


Εκλογές 2015 Εκλογές 2015

Νεραϊδιώτισσα Βουλευτής

Χ.Μ.


Η νέα Βουλή θα έχει και νεραϊδιώτικο άρωμα. Η χωριανή μας Ευαγγελία Ελ. Καρακώστα που έλαβε 15.532 σταυρούς προτίμησης, εκλέχτηκε Βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια  Πειραιά με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εύη συγχαρητήρια για την εκλογή στο βουλευτικό αξίωμα.  Καλή δύναμη για να ανταπεξέλθεις στο πράγματι δύσκολο έργο που αναλαμβάνεις ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Πιστεύουμε πως θα βοηθήσεις κι εσύ με τις δικές σου δυνάμεις την Κυβέρνηση για να πετύχει στο έργο της για το συμφέρον του Ελληνικού λαού, σε μια πολύ κρίσιμη  οικονομική συγκυρία.
            Πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις σου θα αποβούν ωφέλιμες και για την ιδιαίτερη πατρίδα σου (μας), προκειμένου να λυθούν κάποια απ' τα χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά μας, σε συνεργασία με τους τοπικούς Βουλευτές και την τοπική αυτοδιοίκηση.
            Και πάλι συγχαρητήρια και καλή δύναμη!Άκαρπη η δημοπρασία για το ΒακούφκοΔεν εμφανίστηκε κανένας υποψήφιος ενοικιαστής στις 5 Δεκεμβρίου που είχε οριστεί η δημοπρασία για την ενοικίαση του Βακούφκου καταστήματος, από το οποίο είχε αποχωρήσει πρόωρα ο προηγούμενος.

Έτσι τώρα θα οριστεί νέα ημερομηνία (πιθανώς στα τέλη Μαρτίου) για επανάληψη της διαδικασίας δημοπρασίας με την προσδοκία ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει εκδηλωση ενδιαφέροντος.Η επέτειος του ΟΧΙ στη ΝεράιδαΜε την καθιερωμένη δοξολογία (υπό ιερέως Απόστολου Οικονόμου), την κατάθεση στεφανιού απ' τον Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Νεράιδας (Κυρ. Βλαχογιάννη), την απαγγελία ποιήματος απ' τη μαθήτρια Φωτεινή Βλαχογιάννη και την παρουσία των λιγοστών κατοίκων του χωριού, γιορτάστηκε την Τρίτη, 28 Οκτωβρίου, η ιστορική επέτειος του ΟΧΙ, προπομπού της ηρωϊκής Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού.


Η επέτειος του ΟΧΙ στη Νεράιδα

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύλλογο Αετού

Χ.Μ.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αετού Τρικάλων, που προήλθε από τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν πρόσφατα, συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Τσάκαλος Ηλίας του Νικολάου - Πρόεδρος

2. Γλαβάς Βασίλειος του Αθανασίου - Αντιπρόεδρος

3. Κουτσογιάννης Ηλίας του Ανέστη - Γραμματέας

4. Μπανταβάνης Νεκτάριος του Γρηγορίου - Ταμίας

5. Τσάκαλος Παντελής του Γεωργίου - Τακτικό μέλος

6. Γούλας Δημοσθένης του Νικολάου - Τακτικό μέλος

7. Τσάκαλος Παρασκευάς του Νικολάου - Τακτικό μέλος

Με την ευκαιρία της παρουσίασης του νέου και  νεανικού Συμβουλίου και τις ευχές μας να πετύχει τους σκοπούς που έχει θέσει, θα θέλαμε να επαινέσουμε τον απερχόμενο πρόεδρο του Συλλόγου Παντελή Τσάκαλο για τις υπηρεσίες που πρόσφερε κατά τη δεκαετή παραμονή στο τιμόνι του Συλλόγου και για το έργο που επιτέλεσε στο Σύλλογο και το χωριό του (με αποκορύφωμα την κατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Αετό).  Η παραμονή του στο Δ.Σ. θα είναι ένας "ίσκιος" για τους νέους που πλαισιώνουν αυτό το Συμβούλιο και η πολύτιμη εμπειρία του θα βοηθήσει στο συντονισμό των δραστηριοτήτων του Συλλόγου.Εκδόσεις συμπατριωτώνΚυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Μεσοχωρίτη συμπατριώτη μας Θανάση Καλαντζή, με τίτλο ΠΟΙΜΕΝΙΚΑ, ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΠΙΝΔΟΥ (επιμέλεια: εκδόσεις ΤΥΠΟΙΣ).

Το βιβλίο καταγράφει την ποιμενική και κοινωνική ζωή των τσομπάνηδων του Ασπροποτάμου Τρικάλων. Στις 240 σελ. του βιβλίου ο συγγραφέας  αναδεικνύει το ύφος και το ήθος της ζωής του Έλληνα τσομπάνου έτσι όπως ο ίδιος εκφράζεται μέσα από τις πολλαπλές εκδηλώσεις του. Τον τρόπο ζωής και σκέψης του απλού λαϊκού ανθρώπου και πώς αυτή συνδέεται άρρηκτα με το χώρο και το είδος της δουλειάς, δουλειά επιβίωσης και όχι κέρδους. Το γλωσσικό ύφος κινείται εσκεμμένα ανάμεσα σ’ αυτό του γραμματιζούμενου κι αυτό του λαϊκού  ανθρώπου, έτσι ώστε ο αναγνώστης άλλοτε να ακούει τον γραμματιζούμενο να περιγράφει και να αφηγείται κι άλλοτε να «ζουμάρει» στο λόγο του απλού ανθρώπου.

«Κείνοι που έζησαν την ποιμενική ζωή φεύγουν ένας-ένας και η ζωντανή  μαρτυρία τους χάνεται. Στις μνήμες των ζωντανών έσκυψα. Ακούμπησα με αγάπη και πόνο το αφτί μου στις καρδιές τους, εκεί που κρατούν τις θύμησες, όπως στο εικονοστάσι τα βάγια και τα στέφανα. Από τέτοιους αυτόπτες μάρτυρες πήρα το υλικό που χρειαζόμουν για να γράψω τούτο το «μυθιστόρημα», με μοναδική έγνοια να συμβάλω στην εικόνα ενός κόσμου που χάνεται για πάντα. Να μην ξεχνούν οι παλαιοί, να βγάλουν σωστή κρίση οι νέοι».

* Ο Θανάσης Καλαντζής γεννήθηκε στη Μεσοχώρα Τρικάλων. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Λογοτεχνία και Παιδαγωγικά και υπηρέτησε στη Δημόσια Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Έργο του: Παραδοσιακοί Διακριτικοί Τίτλοι (2002).Ημερολόγιο Σπουδής


Η νέα ταινία-ντοκιμαντέρ του Δ. Κουτσιαμπασάκου

Η ταινία “ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Ημερολόγιο Σπουδής”, ένα ντοκιμαντέρ για την εμπειρία της εκπαίδευσης του ηθοποιού, του βραβευμένου συμπατριώτη μας σκηνοθέτη-σεναριογράφου Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, θα ξεκινήσει να προβάλλεται σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας την Πέμπτη 24 Απριλίου:

  • στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ιερά Οδός 48) Ώρες προβολών: 18.00, 20.00 και 22.00
  • στον κινηματογράφο ΔΙΑΝΑ. (Περικλέους 14, Μαρούσι, ΗΣΑΠ Μαρούσι). Ώρα προβολής : 20.20

Να υπενθυμίσουμε πως η ταινία τιμήθηκε στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με το Βραβείο Κοινού για Ελληνική Ταινία άνω των 45 λεπτών.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της ταινίας: www.becominganactor.gr, όπου θα βρείτε φωτογραφίες, κριτικές και σχόλια που ανανεώνονται συνεχώς.Ως το Γλαβά τα χιόνια

Χ.Μ.

Χριστουγεννιάτικο τοπίο αντίκρυσαν το Μ. Σάββατο το πρωί, όσοι προτίμησαν να κάνουν Πάσχα στη Νεράιδα. Τα χιόνι "έφτασαν" ως το Γλαβά και το κρύο, ειδικά το βράδυ της Μ. Παρασκευής, κατά την περιφορά του Επιταφίου, ήταν τσουχτερό.

Ευτυχώς αύριο, ανήμερα του Πάσχα, σύμφωνα και με την ΕΜΥ, ο καιρός βελτιώνεται και έτσι φαίνεται πως δε θα σταθεί εμπόδιο στις διαθέσεις των χωριανών, για το "γύρισμα" του αρνιού στη σούβλα και για μια "γυροβολιά" με δημοτικά τραγούδια, ενώ αυτό θα σιγοψήνεται!